google-site-verification: google66e2cb1200fc4a4c.html
01 Dec
01Dec


                             גידול וטיפול ברקפות



אין ספק שהרקפת היא מלכת החורף.ברגע שהיא מופיעה זה סימן שהחורף התחיל.הפרחים שלה הם אצילים ,יפהפים וזקופים.והיא נותנת תחושה מהודרת

רקע-הרקפת היא צמח ממשפחת הרקפתים .צמח גיאופט רב-שנתי בעל פקעת שטוחה וגדולה הגדלה בימים הקרים של החורף.

בטבע הרקפת נפוצה מאוקטובר-אפריל ואפשר לראות אותה במקבצים כמו בגבעת הרקפות ברמות מנשה .הצבעים שלה מדהימים מלבן עד סגול ועם הרבה גווני ורוד.


                                     תמונה של רקפת מצויה

           



גבעול הרקפת הוא פקעת רב-שנתית, שנפחה הולך וגדל משנה לשנה והיא מצמיחה שורשים כלפי מטה, ועליםו פרחים כלפי מעלה.

פריחת הרקפת מתמשכת על פני תקופה ארוכה. לאחר ההאבקה נובל הפרח והשחלה המופרית מתפתחת להלקט. הזרעים מופצים בעיקר על ידינמלים. לאחר הנביטה מפתח הנבט פקעת קטנה, המצמיחה בשנה הראשונה רק עלה אחד ובשנה השנייה מספר עלים. הפריחה אינה מתחילה אלא בשנה השלישית או הרביעית לחיי הצמח. לרקפת יש חמישה עלי כותרת, המופנים כלפי מעלה. הפקעת מכילה רעל הנקרא ציקלאמינין, המשמש דייגים לסימום דגים, אך לאחר שקולים את הפקעות הן ראויות למאכל, בנוסף שימשו חלקים שונים של הרקפת כתרופות עממיות שונות.

בישראל נפוצים שני מיני רקפת –רקפת יוונית ורקפת מצויה. המשתלות פיתחו זנים תרבותיים מפוארים, המצטיינים בפרחיהם הגדולים וההדורים. הרקפת היא צמח מוגן בישראל ואסור לקטוף אותה.

הרקפות התרבותיות המשווקת במשתלות גדלות בצורה מלאכותית מזרעים והם לא מספיקות לפתח פקעות .לכן מתיחסים אליהם כצמח עונתי בניגוד לרקפת המצויה שהיא בעלת פקעת ופורחת לאורך שנים(לא בקיץ כמובן).



                                  תמונה של רקפות תרבותיות



בחירת רקפות -כשאתם קונים רקפת במשתלה או בחנות פרחים בידקו שהעלים שלה בריאים ויש לה ניצני פריחה חדשים בין העלים .י ממליץ להפוך את הצמח ולהוציא מהכלי שלו כדי לבדוק אם מערכת השורשים היא מסועפת .מערכת שורשים דלילה אשר לא תופסת את תערובת השתילה תפגע בקליטתו של צמח הרקפת.

מערכת שורשים בריאה ומסועפת תבטיח קליטה והשתרשות לאורך כל החורף.

בחירת פקעת-חשוב לבחור פקעת קשה ושלמה, שמעידה על מצב בריא. אם הפקעת רכה או מחוררת ייתכן שמתרחש בה ריקבון קיים או עתידי.

מיקום הרקפת-מאחר והרקפת הוא צמח האוהב קור רצוי למקם אותו מחוץ לבית .

אפשר לשתול אותו בגינה ,במרפסת/כניסה לבית /אדן חלון באדניות או כדים שיתנו כתמי צבע נהדרים.

בבית הרקפת תסבול מהחום .לכן גם אם שמים את הרקפת בבית זה למספר שעות ואז צריך להוציא אותה החוצה למשך כל הלילה כדי שתספוג קור. גם אם תשימו קוביות קרח לרקפת שממוקמת בפנים הבית זה לא יעזור .

שתילה- לא להשאיר את הרקפת בכלי הפלסטיק איתו הגיעה מהמשתלה ,מיכוון שהוא מוגבל בכלי שלו והשורשים אין להם לאן להתפתח,

כדי שהצמח יתפתח ויקלט בצורה טובה רצוי לשתול באדנית/ כד או באדמה בגינה,אל תשכחו לפנק בקומפוסט ולדאוג שיהיה ניקוז.

בשתילת הרקפות לא להצמיד אותם קרוב אחד לשני כי זה גורם למחלות עלים פטרתיות.

שתילת פקעת-כששותלים את הפקעות יש לשים לב לכיוון הנכון. כשמסתכלים על הפקעת, חלק אחד עשוי בליטות קטנות, והחלק השני עם מעין שערות. הבליטות הקטנות הן הניצנים של הפרי ולא השורש כפי שסוברים בטעות לעיתים. כדאי לשתול את הפקעת כשהחלק בעל הבליטות פונה כלפי מעלה, לא עמוק מאוד באדמה, בעומק של שניים עד ארבעה ס"מ. את הפקעות כדאי למקם במרווחים של 15-20 ס"מ בין פקעת לפקעת.

תנאי אור-חצי צל ,בקרינת שמש ישירה וחזקה הרקפת תסבול .אך היא זקוקה למעט אור כדי לפרוח.

השקיה-אם הרקפת נשתלה מחוץ לבית אז היא תקבל מים מהגשמים וזה מספיק לה.

אם יש עצירה בגשמים ומתחילים ימים חמים (באמצע החורף)אתם תראו שהפרחים והעלים של הרקפת נשמטים.תנו לה מים והעלים והפרחים יזתקפו בחזרה.

בעיקרון צריך שהמצע/אדמה סביב צמח הרקפת יהיה לח ,אבל לא רווי ועם ניקוז מספק.


ניקוי-רצוי לנקות פרחים ועלים שנבלו מיכוון שהפרחים הופכים לזרעים הגוזלים אנרגיה מהצמח.ניתן לזהות פרח שנבל הוא הופך להיות כדורי ופרח שעדיין לא נפתח מגולגל כלפי מטה כמו מקור חסידה.את הפרחים הכדורים תולשים במשיכה קלה.

כדאי גם להוציא כמה עלים ממרכז הצמח כדי שיכנס אור לניצנים.

בהצלחה



הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.